•                                       
  • Yaşanmışlıklara değil, yaşayacaklarına odaklan.
  •                                       
Fazla ‘OKSİJEN’ kaş yaparken göz çıkarır!

Fazla ‘OKSİJEN’ kaş yaparken göz çıkarır!

Yıllardır işim gücüm NEFES. Bilenler bilir, tanıştığım ilk günden bu güne doğru nefes almanın ve hücrelerimize oksijen göndermenin önemini anlatmaya çalışır dururum. Ama her şeyde olduğu gibi bunda da denge. Yani oksijenin azı karar çoğu zarar.

Neden mi?

Nefes aldığımız zaman havanın tamamının oksijen olmadığını hepimizin bildiğini düşünüyorum.

Peki soluduğumuz havanın içinde ne kadar oksijen var biliyor musunuz?

Hemen cevap veriyorum;

Aldığımız havanın sadece %21’i oksijendir. Kalan %78’i azot, %1’i de asal gazlardan oluşur. Eğer vücudumuza % 21 den fazla oksijen içeren hava solursak zararlıdır. Çünkü saf oksijen zararlıdır.

Fazla oksijen hücre duvarını bozar ve hücre seviyesinde beslenme bozulur, hormon reseptörleri çalışamaz ve hücrelerin insüline, cinsiyet ve tiroit hormonlarına olan hassaslığı kaybolur.

Uzun süre yüksek miktarda oksijenle yaşayınca kan kimyamız değişir. Vücudumuzun asit oranı artar, zararlı maddeler ortaya çıkar. Tıpkı demirin paslanması veya ısırılmış elmanın renginin kahverengi olması gibi hücrelerimizde oksitlenme meydana gelir.

Dağda yaşayan insanlar neden uzun ömürlüdür?

Çünkü yükseğe çıkıldıkça basınç düşer ve havanın içindeki oksijen miktarı azalır. Basıncın daha az olması sebebiyle de kan basıncı ve akciğerlere giren havanın basıncı azalır. Kimyasal reaksiyon yani hücrelerin oksitlenmesi azalır ve daha az hastalık yaşanır.

E ama hani biz doğru nefes alacaktık, hücrelere daha fazla oksijen gönderecektik?

Elmayla armudu, sapla samanı birbirinden ayıralım. Soluduğunuz havadan %21 oksijeni alın ve doğru nefes egzersizleriyle ve diyafram nefesiyle bütün hücrelerinize gönderin. Oksijen hayati önem taşıyan bir maddedir. Ve hepimizin bildiği üzere oksijen olmadan yaşam olmaz. Bu hemen hemen bütün canlılar için geçerlidir.

Kıssadan hisse; tıbbi bir gereklilik yoksa!!! Öyle estetik kaygılarla vücudunuza dışarıdan müdaheleyle fazladan oksijen almayınız aldırmayınız.

 

Kaynaklar; 1- http://cadde.milliyet.com.tr/2013/11/16/YazarDetay/1792787/fazla-oksijen-oldurur

2-http://www.sabah.com.tr/yazarlar/gunaydin/aykan_canberk_sabah/2013/06/12/oksijen-fazlaligi-zararli-mi

YORUMLAR